Стреличарство је вештина гађања луком и стрелом.

Под појмом "стреличарство" подразумевамо искључиво спортско стреличарство. Напомињемо да постоји и ловно стреличарство, међутим, лов луком и стрелом у Србији још увек није прецизно регулисан законом, а Стреличарски савез Србије окупља искључиво поклонике спортског стреличарства.

Стреличарство припада групи тзв. "белих спортова" заједно са тенисом, голфом итд. Стреличарство је, такође, и олимпијски спорт. На олимпијским играма стреличарство се први пут појавило 1900. године (друге ОИ). Било је и на ОИ 1904., 1908. и 1920. године, а онда је скинуто са програма због нејединствених правила (сваки организатор ОИ постављао је сопствена правила, тако да се резултати и рекорди нису могли упоређивати и вредновати).

Темељи модерног спосртског стреличарства постављени су 1931. године када је основана Међународна стреличарска федерација (Фéдéратион Интернатионале де Тир á л' Арц) ФИТА.
Оснивањем ФИТА-е уведена су нова јединствена правила и дисциплине које важе у целом свету, тако да су се резултати могли упоређивати и водити рекорди, чиме је превазиђена основна препрека за поновно уврштење стреличарства у програм ОИ. Од 1972. године стреличарство је поново олимпијски спорт и тако је све до данас. Бивша Југославија, а данас Србија је цлан ФИТА-е у континуитету од 1965. године.

Стреличарство је спорт који данас у свету добија све више поклоника. У САД нпр. тренутно има преко 2 милиона регистрованих стреличара (ловаца луком и стрелом има неколико пута више). Ситуација је слична и у Европи. У Србији, међутим, ситуација није толико ружичаста. За ово постоји више разлога. Поменимо прво закон о оружју који спортски лук третира као оружје (што нигде у свету није случај) чиме је значајно отежана набавка опреме (не треба ни помињати да нигде у Србији не постоји продавница стреличарске опреме). С друге стране, стреличарство је спорт који захтева прилична материјална улагања. У условима у којима се налазила земља последњих десетак година, и уз опште осиромашење народа, логично је да спортови који захтевају значајнија материјална улагања доживе стагнацију... Очекујемо да ће се у наредном периоду ситуација поправити на боље.

За стреличарство је карактеристично да је то спорт којим се могу бавити и мужкарци и жене било ког доба старости и физичког склопа. То је пре свега индивидуални спорт, спорт у коме је најтеже победити самог себе. Постоје мета и стреличар... и празан простор између. За успех сте заслужни искључиво ви, за неуспех такође. Стреличарство се тренира преко целе године. Лети и када је лепо време вежба се на отвореном, на теренима који су за то предвиђени. Зими се тренира у сали. Уз неопходне мере безбедности стреличарство можете упражњавати и код себе, у дворишту или чак и у кући.

Обновом тврђаве у Сталаћу отвара се могућност за развој овог атрактивног олимпијског спорта и у нашем крају.