Историја једног народа и једног краја представља један од најзначајнијих темеља и фактора који утичу на његово напредовање. Без ње, незамисливо је постојање националног идентитета. Она не представља само скуп периода који су бесповратно прошли и нестали, већ је њено присуство константно и видљиво поготово у обликовању данашњице.

Удружење „Тодор од Сталаћа“, управо из овог разлога, покушава да савременом свету прикаже најзначајније елементе из једног периода историје нашег краја. Развој српског друштва започет је у далекој прошлости, када су значајне историјске прекретнице обележиле њен развој.

Иако је тешко издвојити период српске историје који је најзначајнији, наше удружење „Тодор од Сталаћа”, одлучило је да “оживи” крај четрнаестог и почетак петнаестог века у средњовековном Сталаћу. Ово раздобље првенствено је обележено владавином Кнеза Лазара Хребељановића, а након косовског боја Кнегиње Милице и Деспота Стефана Лазаревића.Током овог историјског периода судбина Србије се драматично мењала поготову у неким њеним деловима као што је Сталаћ са својом околином.Као и за време Немањића и Кнез Лазар и Деспот Стефан у великој мери су укључили цркву и религију у политику, о чему сведоче бројне цркве и манастири које су подизали у том периоду. У циљу одржавања традиције, значај религије у политичком и друштвеном животу преносимо као заоставштину великих српских владара.

Развој црквене уметности, архитектуре, заната и унапређивање војске, такође су значајни елементи средњовековне српске традиције. Део те традиције, у што изворнијем облику је то могуће, наше удружење жели да приближи садашњим и будућим генерацијама и спасе је од заборава.

Чињеница је да је прошлост једног народа осуђена на губитак појединих елемената и делова традиције кроз време. Такође је јасно да историја до нас допире у измењеном облику, осиромашена заборавом. Међутим, ово је главни разлог због чега се треба трудити да очувамо оно што нам је остало од наших предака, величанствену заоставштину поносне историје.

Заједно покушавамо да што прецизније представимо и “оживимо” овај део историје нашег краја. Надамо се да ћемо Сталаћ и целу општину Ћићевац приближити остатку света, указујући на његову занимљиву историју, чији је велики значај наш народ често знао да превиди. Овакав став очекујемо и од чланова и сарадника, који ће нам у будућности помагати при остварењу наших циљева.

Наш заједнички сан да са обновом више од сто цркава на подручју Мојсињских планина у будућности Мојсињска Света гора постане као некад велико светилиште, по важности и значају одмах после Хиландара и Свете горе атонске и да се једног дана зачује бруј стотина црквених звона са Мојсињских планина дуж поморавља у самом срцу Србије.

Главни циљ, због кога је основано наше друштво, јесте да се славни период средњевековне Србије прикаже људима у 21. веку. Неопходно је подсетити се да средњи век није био само мрачни период, по коме је најпознатији, већ је то време херојства, витештва, развоја многих заната, уметности и архитектуре. Такође, ово је доба мистичности која разбуктава машту. Постоје ваљани разлози због којих је баш овај период инспирисао бројне легенде и бајке. Народни певач је испирисан управо овим историјским догађајем и подвигом и испевао једну од најлепших српских епских песама "Смрт војводе Пријезде" Наши чланови желе да верно прикажу све аспекте живота у средњем веку, како витешког, тако и оног обичног, свакодневног. Активности удружења огледаће се у организацији различитих културних и спортских манифестација: трибина,изложби, извођењу приказа витешких борби, такмичења у стреличарству а такође ће бити покренуте и радионице бројних заната као што су ткачки, ковачки, израда обуће, израда оклопа и других артикала од коже, столарски занат, итд.

Пад Сталаћа који се одиграо давног 9.марта 1413.g. је изузетно значајан историјски догађај зато што представља јединствен колективни херојски чин оних наших предака, Срба који су до последњег бранили утврђени град Сталаћ (по ономе што се тада заиста догодило овај чин надилази храброст и витештво Леонидиних Спартанаца у Термопилском кланцу), и то је и данас је тематски и концепцијски посебан и врхунски изазов за све уметнике- сликаре,вајаре и музичаре... Зато упућујемо општи позив свим уметницима из Србије и дијаспоре да својим радовима допринесу успеху овог великог националног пројекта.

Од укупно 21 града –тврђаве у Србији, Град Сталаћ је по површини коју је заузимао један од највећих тврђава у Србији и као такав има намеру да игра важну улогу у Асоцијацији утврђених градова Србије. Такође увелико предузимамо кораке на повезивању тврђаве Сталаћ међу сличне европске градовe Castelli medievali a са некима од њих ће уследити договори о будућим заједничким манифестацијама и братимљењу. За сада су успостављени контакти само са европским градовима чија имена почињу словом "С" као и Сталаћ.

То су:
Синтра (Португалија)
Себорга (Италија)
Сан Марино
Сегешвар (Румунија)
Себеш (Румунија)
Сибиу (Румунија)
Сент Андреја, Вишеград (Мађарска)
Санта Барбара (Шпанија)
Сен Пол де Ванс,Ез (Француска)
Салон де Прованс(Француска)
Соржес (Француска)

Град Сталаћ је и град вечне љубави. Стварни историјски догађај даје нам пример истинске велике и узвишене љубави између војводе Пријезде и његове љубе Јелице која је толико снажна да побеђује сва искушења и на крају сведочи да је јача и од саме смрти. Отуда је кула Тодора од Сталаћа,као кула љубави била вековима место ходочаћа многих заљубљених парова који су на ово свето место осведочене љубави долазили да се закуну на верност пре или после венчања.Уверени смо да ће са обновом тврђаве у Сталаћу то да постане много масовније и да ће то да буде најпривлачније место за свадбена весеља у целом српском народу.

Као удружење весни смо своје снаге јер за кратко време окупљамо преко 20 000 чланова и уверени да ће наша идеја да уједини све људе добре воље и позитивне енергије у отаџбини и дијаспори.Позивамо све оне који су свесни величине и значаја овог подухвата да се ангажују и дају лични допринос заједничком успеху. Живимо у времену када не можемо да рачунамо на потребна средства ни од локалне заједнице ни од Министраства за културу. Зато верујемо да је једини начин да наши чланови својим прилозима прикупе средства и започну онбову тврђаве по фазама. Прва фаза је обнова донжон куле и постављање споменика војводи Пријезди и Јелици. Друга фаза је обнова Малог града који је повезан са кулом и трећа фаѕа је обнова целе тврђаве у целини која заузима површину од четири хектара. Обнова цркава Мојсињске Свете горе ће тећи паралелно у зависности од расположивих прикупљених средстава.

Осим спонзорства очекујемо помоћ у разним видовима.Укључимо све наше пријатеље у ову групу и усмеримо се искључиво на реализацију пројекта. Цео српски народ на овом пројекту полаже велики и важан испит. Повежите нас са другим људима за које знате да могу да помогну: са директорима успешних фирми, са онима који могу да дају донацију у грађевинском материјалу, са онима који су велики стручњаци у свом послу и који могу да помогну својим знањем и вештинама којима владају. Потребна нам је и медијска подршка штампаних и електронских медија.

Културно историјски комплекс тврђава у Сталаћу и Мојсињска Света гора на територији општине Ћићевац има огроман туристички потенцијал. Локалитет се налази у самом срцу Србије, на три Мораве и на изузетном туристичко-географском положају,на раскрсници више туристичких праваца и у близини снажних дисперзива.. Близина ауто пута Београд Ниш са петљом код Појата, магистрални пут за Крушевац који пролази кроз Ћићевац и Сталаћ (Кула Тодора од Сталаћа се види са тог пута) као и позната железничка раскрсница у Сталаћу говори о одличној повезаности комплекса са свим већим градовима у Србији.

Реализацијом великог националног пројекта који започиње обновом тврђаве у Сталаћу са свим садржајима и културним манифестацијама заједно са обновом цркава и манастира Мојсињске Свете горе и адекватним туристичким планом, развојем и управљањем, интерпретацијом и маркетингом као и својом великом атрактивношћу у непосредној будућности сигурно ће постати једна од најпосећенијих топ дестинација за домаће и стране туристе.

Обнова тврђаве у Сталаћу и Мојсињске Свете горе може да постане снажан замајац свеукупном развоју целог нашег краја. У далекој будућности спајањем постојећих насеља Ћићевац, Варварин, Село Варварин, Маскаре, Мрзеница, Град Сталаћ, Сталаћ, Лучина и Радошевац образоваће се прстен или венац који може да буде језгро будућег јединственог града који би постепено израстао на једном од најлепших места у Европи. Та велика идеја можда у овом тренутку делује нереално али ако се формира свест о томе и усмери народна енергија може да води ка томе да будуће генерације остваре тај велики циљ.

ВЕРУЈЕМО У УСПЕХ НАШЕ ИДЕЈЕ!
РАДИЋЕМО ВРЕДНО И НЕПРЕСТАНО СВЕ ДОК ЈЕ НЕ ОСТВАРИМО!