21.12.2016.

На овогодишњем песничком конкурсу СТАЛАЋ- ГРАД ВЕЧНЕ ЉУБАВИ, по одлуци жирија добитници награда су:

1.награда - Мирјана Стакић- Златибор, за песму Теци Мораво, љубави реко
2.награда - Јадранка Пејовић Црвенка, за песму За слободу,љубав и част
3.награда - Владислава Белановић Шевић, за песму Љубав у славу Сталаћа

Честитамо свим добитницима награда и захваљујемо се свим учесницима овогодишњег песничког конкурса.

недеља 11.12.2016

О великом националном пројекту обнове тврђаве у Сталаћу и комплекса Мојсињске Свете горе гости из Кикинде и руководство Удружења "Тодор од Сталаћа" водили су разговор са Златаном Кркићем, председником општине Ћићевац

недеља 11.12.2016

Наш еминентни вајар Борис Стапарац са супругом Јеленом из Кикинде посетили су тврђаву у Сталаћу и Мојсињску Свету гору. Драги гости су обишли донжон кулу, Мали град и бедеме Великог града сталаћке тврђаве.
Такође су посетили цркве Светог Духа и Свете Тројице и манастир Свети Роман.
У пријатној атмосфери разговарано је о месту на коме ће идуће године да буде постављен и откривен споменик војводи Пријезди и Јелици, висок 12м (до сада навећи споменик у Србији)

субота 26.11.2016

Данас смо посетили драге пријатеље у Кикинди,где наш еминентни вајар, Борис Стапарац увелико ради на споменику војводи Пријезди и Јелици.
Основне контуре и величина ( 12 м) се назиру а утисак је фасцинантан. Укупна вредност споменика заједно са постаментом је 14 000 Еура.

Завршетак радова на споменику и његово постављање планирано је да се обави до средине идуће године у Сталаћу а то увелико зависи од ваших донација.
Помозите!

Културне манифестације које су окренуте очувању локалног идентитета, културе и традиције су:

* "Морава нас вода од`ранила" одржава се у Град Сталаћу, под Кулом Тодора од Сталаћа, сваке године на празник Свете Тројице.

* "Под крилима Архангела" одржава се у Сталаћу, у порти цркве Св. Архангела сваке године у јулу месецу. ПРОПОЗИЦИЈЕ ПЕСНИЧКОГ КОНКУРСА "СТАЛАЋ - ГРАД ВЕЧНЕ ЉУБАВИ"

01. Право учешћа имају сви који пишу на српском језику, без обзира на старосно доба и место пребивалишта. Право учешћа имају песници аматери и песници са објављеним збиркама, под условом да песме за конкурс нису објављиване.

02. Пријава се врши искључиво путем е-маила: tvrdjavastalac@gmail.com

Пријава треба да садржи пријавни лист, копију уплатнице и песме.

03. Котизација за учешће је 900,00 РСД за учеснике који уплаћују на динарски рачун, или 8€ за оне који уплаћују на девизни рачун. Жиро рачун за уплату котизације и информација како уплату извршити из иностранства можете пронаћи на страници http://www.todorodstalaca.org.rs/doniraj.html
уз назнаку: за Песнички конкурс Сталаћ-град вечне љубави.

04. Сваки кандидат може конкурисати са највише пет песама.

05. Песме слати у wordu. Максимална дужина песме је 33 реда. Сви који буду слали дуже песме, плаћају дуплу котизацију за учешће, или не улазе у зборник.

06. Песме морају бити оригиналне – ауторске, што кандидат потврђује на пријави својом изјавом

07. Тема конкурса
Стварни историјски догађај од пре шест векова је пример истинске велике и узвишене љубави између војводе Пријезде и његове верне љубе Јелице која је толико снажна да побеђује и највећа искушења и на крају сведочи да је јача и од саме смрти.

Права љубав као Јеличина и Пријездина, заувек живи. Свако ко има онолико љубави као што су имали Пријезда и Јелица једно за друго и тако велико срце, богат је и срећан. Начин на који Јелица гледа своју највећу љубав, непроцењив је. Верујемо да њихова љубав и даље живи.

Отуда је кула Тодора од Сталаћа,као кула љубави, била вековима место ходочашћа многих заљубљених парова који су на ово свето место осведочене љубави долазили да се закуну на верност пре или после венчања.Уверени смо да ће са обновом тврђаве у Сталаћу то да постане много масовније и да ће то да буде најпривлачније место за свадбена весеља у целом српском народу. Зато је Сталаћ-град вечне љубави тема нашег Песничког конкурса али и све што је у вези са тим догађајем а то је: прошлост и садашњост Сталаћа и целог тог дивног краја на три Мораве у општини Ћићевац укључујући завет војводе Пријезде и обнову тврђаве у Сталаћу и Мојсињске Свете горе.

08. Сви кандидати који буду задовољили горе наведене услове, улазе у зборник добијају диплому Удружења, а аутори прве три награђене песме биће добитници вредних новчаних награда и биће им оганизован обилазак куле Тодора од Сталаћа и Мојсињске Свете горе.

09. Почетак конкурса је 15. април 2016.г. и биће објављен на сајту Удружења www.todorodstalaca.org.rs, и на Facebook страници https://www.facebook.com/groups/1015124755186116/ -"група За обнову тврђаве у Сталаћу и Мојсињске Свете Горе", а завршетак је 30.06.2016.

10. Сви учесници ће најкасније у року од 15 дана од завршетка бити писмено обавештени путем е-маила о резултатима конкурса и месту и датуму уручења награда. Уколико су спречени да дођу, треба писмено да доставе адресу за слање у Србији или иностранству.

11. Књиге ће бити објављене и одштампане 30 дана по објављивању резултата конкурса. Сви учесници конкурса могу наручити неограничен број књига слањем поруџбенице која ће бити публикована на сајту Удружења.

12. За оригиналност и садржај песама као и штампарске грешке, Удружење не сноси одговорност.

Удружење "Тодор од Сталаћа"